“Extranjero” no és un insult i la immigració no ha de ser un problema (Històries de la renfe)

Aquesta és la història del que em va passar divendres 26 de febrer al vespre en un tren de la Renfe direcció Vic. En aquest apunt també he volgut incloure els resultats del Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió sobre els principals problemes que té actualment Catalunya.

Els principals problemes de Catalunya

El Baròmetre d’Opinió Política (BOP) és una enquesta telefònica a la població catalana de 18 i més anys resident a Catalunya. A la enquesta realitzada aquest Febrer de 2010, el resultats a la pregunta “En la seva opinió, quins creu que són els principals problemes que té actualment Catalunya?” han sigut:

RespostaPercentatgeFreqüències
Atur i precarietat laboral69,51389
Immigració29,8597
Funcionament de l’economia24,9498
Insatisfacció amb la política22,8457
Relacions Catalunya-Espanya11,1221
Inseguretat ciutadana10,3205
Millorar polítiques socials5,8116
Educació-cultura-investigació5,3106
Manca d’infraestructures i problemes amb el transport5,2104
Sanitat4,895
Accés a l’habitatge4,692
Excessiva pressió fiscal3,978
Serveis deficients i males instal·lacions públiques2,753
Sistema de finançament de Catalunya2,652
Crisi identitat catalana2,244
Incivisme i violència2,039
Baix nivell salarial1,429
Altres2,550
Cap problema0,611
No ho sap1,837
No contesta0,00

Aquestes dades tenen un marge d’error per al conjunt de la mostra de ± 2’74%, per a un nivell de
confiança del 95’5%.

Història de la Renfe
Un “extranjero” borratxo, fumat o drogat puja al tren i xoca amb diferents passatgers, tot dient paraulotes. Una dona tracta de que s’adoni del seu comportament. A aquesta dona li direm “protagonista”. La cosa ha anat així.
– Chico, tu crees que estas son maneras. Vete de aquí que estas molestando. – Deia “protagonista” amb una expressió agressiva, mentre jo pensava “ja la tenim liada”.
– A mi no me dices nada – Responia “extranjero” endavant i enrere ben espès.
– Escucha no puedes venir aquí y molestar a la gente. – Continuava “protagonista” amb voluntat d’arreglar la situació. Ara ja m’havia ensumat cap on aniria la cosa.
– ¡Jodeme! Yo voy por dónde quiero. – Desafiava el “extranjero” adonant-se de que anava la cosa.
– Estas de broma, eso es de muy mal gusto… – El noi es queda perplex, però la “protagonista” continua i aquí es quan comença la festa – Tenias que ser extranjero.
Abans de passar a l’altre vagó, “extranjero” deia un “Dejame en paz” i ens desapareix. Qui no ens deixa tranquils és la “protagonista”. Aquesta dona tota indignada torna al seu lloc i es posa a xerrar en veu exaltada amb 2 persones que tenia al seus seients.

– Esto pasa por que vienen aquí y la gente los apoya. – Comenta la “protagonista”.
– Además siempre tienen que ser extranjeros. – Continua una dona.
– No se debe generalizar – Interrompeix afegint-se una dona estrangera i jo mentrestant callo i escolto.
– Los extranjeros tienen ayudas cuando los de aquí las necesitan más. – Diu l’home ignorant l’anterior comentari, mentre la “protagonista” gesticula afirmativament.
– Después te dicen que eres racista – Remata “protagonista” responent als 2 companys de discurs i que tothom pot sentir.

Situació al vagó

La resta del vagó callat. Els 3 continuen una estona més xerrant amb afirmacions del mateix estil.

La “protagonista” no volia resoldre un problema, volia desfogar-se i va explotar, tenia ganes de guerra i que tothom estigues amb ella. Va exagerar les coses i amb el seu petit grup van continuar “afegint llenya al foc”.

Resultat de la història

Finalment, he saltat. Viatjar molt i tenir i haver tingut amics i familiars a l’estranger em fa veure les coses d’una certa manera.

– Extranjero no es un insulto. – Replico jo als 3 guerrers.
– ¿Tu has visto lo que le ha dicho? – Em replica l’home.
– Cómo si no hubiera gente de aquí que molesta. Se puede criticar a las personas no hace falta criticar a los extranjeros. – Confirmo jo.
– Tu no sabes ni de que hablamos, estamos hablando los 3 – Em fa notar “protagonista” la meva falta de comportament.
– Perdona pero con lo que habéis dicho estoy indignado. Si fueras extrangero en otro país no te gustaria que te pusieran en el mismo saco. – Remato jo.

A partir d’aquí, continuen parlant entre ells en el mateix to i jo em canvio de vagó per no sentir-los. Curiosament, em trobo “extranjero” al vagó on sóc i tot i que li dic “Podrías disculparte” resta assegut totalment absort de tot.

Jo començo a escriure aquest apunt al portàtil i quan arribo a casa el paso aquí, avui el reviso i hi afegeixo el vídeo de “Dona estrangera” del grup Manel.

De fet penso que els hi podria haver dit que Messi i Cristiano Ronaldo també són “extranjeros”.

I tu, quins creus que són els principals problemes que té actualment Catalunya? Comenta.

Nota: La foto que he posat a l’inici es per mostrar una de les coses que realment avui en dia no serveixen de gaire: Les muralles medievals. Gràcies a Blai Server.

General