Escoltar música a Internet gratuïtament i sense talls

Actualització: Adèu a Groveshark, Spotify encara està viu.

El propòsit d’aquest article és el d’explicar els serveis de música a Internet que utilitzo i les raons de la meva preferència per Grooveshark.

De Last.fm a Spotify passant per blip.fm

Last.fm m’era molt útil per descobrir grups nous. Spotify ha fet ombra a Last.fm ja que permet escoltar les cançons completes de forma gratuïta.

Spotify ha tingut molt èxit i s’ha propagat ràpidament amb el model member get member que ja va fer servir google amb gmail. La gent volia invitacions de Spotify per provar d’escoltar música gratis online.

El catàleg de Spotify és força ampli ja que ha pogut posar-se d’acord amb moltes discogràfiques, no hi són tots els que voldríem però n’hi ha molts. Els acords amb les discogràfiques hi ha vegades que són lents i això fa que no hi ha aquella cançó que nosaltres volem.

No m’agrada com es comparteixen les cançons de Spotify. Les playlist col·laboratives és la manera que tens a Spotify per compartir les cançons. Crees una llista de reproducció amb les cançons que vols compartir i quan comparteixes la llista els altres usuaris podrien afegir altres cançons. Els usuaris poden posar cançons a les playlists i compartir-la amb d’altres usuaris enviant-li l’enllaç. Tothom ha d’estar registrat per poder escoltar música i tothom ha d’utilitzar les aplicacions oficials.

Els qui coneixeu twitter, trobaríeu que blip.fm és una millor manera per compartir-hi cançons concretes. Per compartir no cal instal·lar-se res i per visualitzar la cançó no cal estar registrat. El seu catàleg es compon d’una agrupació de diferents llocs de música i el seu funcionament és semblant a twitter. Comentes les cançons, converses amb altres usuaris i en pots dir que t’agrada o marcar les preferides.

La publicitat a Spotify és molt intrusiva. Tallen la llista de reproducció i posen un anunci amb so com si fos una radio. Si ho vols evitar l’accés VIP costa 9′99€ mensuals, això és el triple que altres serveis similars. El que també permet es poder escoltar música sense star connectat a internt i des de terminals mòbils.

De Spotify a Grooveshark

Spotify només es pot instal·lar a Linux utilitzant Wine. En canvi amb Grooveshark pots escoltar música sense descarregar-se ni instal·lar-se res i sense registrar-se. A més amés, el catàleg de Grooveshark és molt més ampli que el de Spotify.

Gràcies a la gran difusió de Spotify, Grooveshark s’està fent molt popular entre els seus insatisfets. En comptes de reproduir anuncis entre cançons (que pots treure per 9.99€ mensuals), simplement posa banners (que pots treure per 3€ mensuals).

La primera vegada que vaig provar Grooveshark no em va convèncer. Jo no volia tenir una pestanya del navegador sempre oberta. Això s’ha solucionat gracies a Mozilla Prism. Prism s’ha dissenyat per executar aplicacions web de la millor manera possible. Portar les aplicacions web a l’escriptori i no haver de tenir una pestanya del navegador sempre oberta (Linux, Windows, Mac).

Per tenir una aplicació d’escriptori, s’instal·la Mozilla Prism i es configura Grooveshark posant com a URL http://listen.grooveshark.com/

Jo m’he creat un usuari i així puc crear-me i compartir llistes de reproducció, posar cançons com a favorites o saber quines són les que he escoltat més. De Grooveshark tampoc m’acaba d’agradar la manera com envia els enllaços a twitter i per això encara utilitzo blip.fm.

A Grooveshark el catàleg musical no està controlat del tot per les discogràfiques. A Spotify no pots trobar segons quins artistes i a Grooveshark no estas tant subjecte a la voluntat de la casa discogràfica.

La reproducció de música es fa a través d’streaming. Això vol dir que necessites una connexió a Internet i que no cal que esperis a que es descarregui la música abans d’escoltar-la. En modalitat VIP hi ha l’opció de descarregar-se música per tal de escoltar-les desconnectat.

Organització:

 • A la part superior hi ha el cercador i les opcions de configuració.
 • Al panell esquerra hi ha les seccions, les llistes de reproducció i al panell dret hi posen la publicitat.
 • A la part inferior hi ha ekls botons de play, pausa, volum, etc i la llista de reproducció actual.

Cercador i llistes de reproducció:

 1. Hi ha un cercador on poses el que vols escoltar. Pots fer clic sobre una cançó, un àlbum o un artista.
 2. Apretes “Play All” o fas la selecció que vols i apretes “Play”
 3. Si vols afegir cançons a la llista de reproducció tens el botó “Add”
 4. Pots guardar la llista de reproducció actual seleccionant dins del desplegable de “Add” la opció “Add to Playlist”.

Altres funcionalitats:

 • Vols escoltar música semblant a la actual? Apreta el botó “Radio” i automàticament et recomanarà cançons al més pur estil last.fm.
 • En una cerca tens la pestanya artistes o àlbums per afegir-hi tota la discografia o àlbum concret  a la llista de reproducció a més de la opció de fer-te admirador de l’artista o guardar l’àlbum com a favorit.
 • En unca cerca tens les pestanya playlists on trobaràs les llistes de reproducció que s’han compartit i que pots afegir a la llista de reproducció actual, compartir i guardar com a favorit.
 • En unca cerca tens les pestanya people on hi ha els usuaris que s’han fet admiradors dels artistes i que pots seguir o mirar quines llistes de reproducció tenen.
 • La gracia de marcar música com a “favorite” amb el cor es la secció “Favorites”. Allà pots recuperar les cançons, àlbums, artistes, playlists i altres usuaris que vas guardar.
 • Pujar la música des del nostre disc dur

Extres VIP per 3€ mensuals:

 • Aplicació amb Adobe Air.
 • Aplicació mòbil per  iPhone, Android i BlackBerry
 • Sincronització dispositiu mòbil i mode offline

Spotify vs Grooveshark: Comparació detall per detall

 • Tant a l’Spotify com al Grooveshark hi ha una gran quantitat de cançons. Grooveshark més ampli, Spotify més acurat.
 • Spotify escoltes les cançons que cedeixen les discogràfiques. A Grooveshark pots pujar les teves cançons des de el teu disc dur (ens fem responsables de la llicencia en la que es puja)
 • Spotify necessites estar registrat per escoltar música. A Grooveshark no cal estar registrat per escoltar música, tot i que es molt recomanable ja que així tens més funcionalitats addicionals.
 • Spotify permet compartir llistes de reproducció. Grooveshark et permet fer-te admirador, afegir contactes, veure els seus favorits i compartir playlists directament a Twitter, Facebook i amb un widget personalitzable.
 • No és necessari descarregar les cançons.
 • L’Spotify necessita una aplicació d’escriptori que funciona en Windows (Wine per tenir-lo a Linux) i Mac. Grooveshark pot funcionar des del navegador.
 • Spotify utilitza tecnologia P2P amb un molt bon temps de resposta per carregar les cançons. Grooveshark es streaming pur amb un temps bo.
 • L’Spotify posa anuncis entre cançons. Grooveshark té un banner.
 • El compte premium de l’Spotify val uns 10€. El compte premium del Grooveshark val uns 3€.
 • Spotify té integració amb Last.fm i a Grooveshark es pot integrar utilitzant rumpus

Sobre Grooveshark, alguns diuen…

Oriol Farré (oriolfb) a Grooveshark, alternativa a Spotify

De moment em quedaré un temps amb el Grooveshark, la publicitat d’Spotify m’ha cansat moltíssim.

Angel Custodio (ancude) a Grooveshark, mucho mejor que Spotify:

Pero en esas que descubrí Grooveshark. Y así de claro; es mucho mejor servicio que Spotify.
Empezando por que puedes utilizarlo desde cualquier sistema al ser accesible desde cualquier navegador que tenga instalado el plugin de Flash, no hace falta crearse una cuenta de usuario para escuchar música. Si te registras, podrás guardar canciones en una espécie de librería, crear listas de reproducción, favoritear canciones, buscar listas de otra gente, ver las canciones y listas más populares o recientes… Además de poder agregar contactos, pudiendo así ver sus listas o canciones favoritas y seguirlas. Y atención, que hay más: Puedes subir música de tu ordenador para así tenerla en la nube y escucharla desde donde sea.

Josep Mª Rosell (batega) a batega.cat

Grooveshark és un pas més en la música per internet. La principal millora respecte Spotify és que no obliga a instal•lar cap aplicació i la seva públicitat no intrusiva. Tant per usabilitat com per nombre de cançons i qualitat, supera als seus competidors. Les seves possibilitats per compartir cançons i la seva integració amb Twitter i Facebook també fan que el recomani especialment.

Més sobre Grooveshark

Tens més informació al blog de Grooveshark

Extensió per Chrome

Si utilitzes el navegador Chrome, et pots insta·lar una extensió per integrar Grooveshark al teu navegador.

Plugin per wordpress

Si tens un blog amb wordpress, et pots instal·lar un plugin per integrar Grooveshark al teu blog

Example: He afegit  “I Want To Break Free” a aquest post.

Comentaris

 1. Chapeux pel Grooveshark i pel teu post.

  Espero que Grooveshark aguanti :/

 2. jo normalment utilitzo l’spotify, i de tant en tant blip, tot i que aquest ultim a vegades em costa trobar quelcom… la veritat es que no coneixia Grooveshark, però si no te talls m’apunto ara mateix!!

 3. jo normalment utilitzo l’spotify, i de tant en tant blip, tot i que aquest ultim a vegades em costa trobar quelcom… la veritat es que no coneixia Grooveshark, però si no te talls m’apunto ara mateix!!

 4. Porto un parell de dies provant Grooveshark gràcies al teu post.
  De moment molt millor no haver de sentir el anuncis d’Spotify (que si baixes el volum es paren!); però segueix sent dramàtic que els noms d’algunes cançons i àlbums estiguin malament.
  Imprescindible la integració amb Last.fm (rumpus no envia les dades en el moment).
  Segueixo investigant!

  marc

 5. Doncs jo els faig servir tots tres 🙂

  Soc subscriptor (“premium user”) tant de spotify com de last.fm, i tambe faig servir grooveshark de tant en tant.

  Respecte la comparativa, Spotify varen comencar amb la funcionalitat basica: “escoltar la canco que vols” (que last.fm no pot fer degut al tipus d’acord que te amb les discografiques), i cal esperar que afegiran nova funcionalitat aviat (el 2010? esperem!).
  Per exemple:

  – Spotify (sembla ser) estan treballant tot el tema de personalitzacio i recomanacio ‘alla last.fm’ (recommended artists, add track to favourite, love/ban artist, etc.)

  – Es d’esperar que Spotify afegeixi la funcionalitat social a l’aplicacio.
  De fet, en part ja s’esta fent desde “fora” (aplicacions externes a Spotify), gracies al disseny que varen fer de URIs ( spotify:artist:20cuuLDdZEvkyq4P0Zzf5e ).
  Aixo permet la creacio de playlists ja sigui manualment (o automaticament -via despotify, per exemple-) que permet compartir i descobrir musica a traves dels playlists que creen els usuaris.

  Altres factors importants a destacar a la comparativa son:

  1) Capital risc:
  – Spotify ~$71M : http://www.crunchbase.com/company/spotify
  – Grooveshark ~$1M : http://www.crunchbase.com/company/grooveshark (dades del 2007)

  2) Geolocalitzacio: (jo visc a Mexic)
  – Grooveshark: es pot escoltar la musica desde qualsevol part del mon
  – Spotify: nomes disponible certs paisos de l’Europa occidental (i els problemes que tenen per llicenciar la musica als EUA!)

  1. Els 3? Només et falta blip.fm 😉
   Ostres, premium de spotify i last.fm sumen 13€ al mes!
   Els premium de last.fm tampoc poden escoltar la cançó completa? És fortissim!
   Pel que fa a les URLs de Spotify… són un desastre.
   Geolocalització, tens raó! no hi havia pensat en la censura en certs paisos que ha d’aplicar Spotify!

 6. De Spotify a Grooveshark: Escoltar música a Internet gratuïtament i sense talls…

  Spotify ha tingut molt èxit i s’ha propagat ràpidament amb el model member get member que ja va fer servir google amb gmail. La gent volia invitacions de Spotify per provar d’escoltar música gratis online…….

 7. Un post molt interessant i molt pràctic. Felicitats.

 8. […] en El Nostre Racó una documentada comparativa entre estos dos servicios de música en streaming, de la que sale claro […]

 9. Bones jrosell,

  Un post molt interessant, i una molt bona comparativa. Ara bé, uns temes relatius a last.fm i a tot el model musical on-line.

  A last.fm no es poden escoltar cançons al model “free on demand” que és el model d’spotify a causa de les llicències que es ténen amb les discogràfiques i les gestores de drets. Probablement et sorprendries dels embolics legals que hi ha.

  Fins ben aviat!

  1. Marc, si pagues els 3€ mensuals crec que sí que tens aquesta possibilitat a last.fm.

 10. Sí, perdona, em referia als usuaris no subscriptors.

  Definitivament he de llegir més bé els comentaris abans d’enviar-los 😛

 11. “Marc, si pagues els 3€ mensuals crec que sí que tens aquesta possibilitat a last.fm.”

  Be, aixo no es cert. Ni essent subscriptor pots escoltar les cancons que vulguis (jo soc subscriptor ja fa temps).

  Si no ets subscriptor ja no pots escoltar musica (a no ser que visquis a UK, Alemanya o US). Si no vius alla (com la majoria de nosaltres, suposo 🙂 llavors nomes pots escoltar musica a last.fm sent subscriptor.

  Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.