Llegeixo Linux ‘enorme e hinchado’ según Linus Torvalds
Linus Torvalds, que inventó el sistema operativo Linux hace ahora 18 años, considera que su propia criatura se ha convertido en un producto ‘enorme e hinchado’, muy alejado del sistema optimizado, compacto e hipereficiente que concibió en 1991. Según Torvalds, la incorporación incesante de nuevas funciones al kernel de Linux –el núcleo básico del sistema operativo, que gestiona la interacción entre las aplicaciones y el ordenador– ha hecho que éste haya perdido alrededor de un 2% de su rendimiento con cada nueva versión, siendo ahora un 12% menos eficiente que hace diez versiones.
Entre el MIT i la universitat de Berkeley, hi va haver un debat obert en l’enfocament a l’hora de portar un projecte de sistemes operatius.
D’un cantó el pensament del MIT defensava la correctesa, fer les coses com cal, “correctament, porti el temps que porti i seguint principis com la simplicitat, correcció, consistència i exhaustivitat, de l’altre, la gent de Berkeley era més pragmàtica i el seu objectiu era fer un producte “suficientment bo” en un temps raonable i a partir de llavors anar corregint els errors que pugin anar apareixent.
Les conseqüències són importants. Per un cantó un producte podria estar millor dissenyat i seria més robust, de l’altre podrien haver-hi més errors i requeriria una ràpida correcció d’errors o un complet redisseny.
El gran guanyador ha seguit la filosofa de Berkeley, inclús en Unix i C.
Fer-ho sempre bé pot ser un problema
En el codi lliure, el més fàcil es anar afegint, evolucionant i corregint pedaç a pedaç. Cada pedaç s’avalua per que sigui “correcte, porti el temps que porti i seguint principis com la simplicitat, correcció, consistència i exhaustivitat”
Això permet estar sempre al dia si l’arquitectura s’ha pensat bé.
Les grans armes comercials de Windows 7 i de OS X Snow Leopard són la optimització del rendiment i la reducció d’espai en disc del que eren les seves respectives versions anteriors. Per ejemple, s’ha reescrit el 80% del codi de OS X Snow Leopard i s’han generat multiples errors.
Innovació disruptiva
Quan la tecnologia del hardward (maquinari pels de termcat) té una innovació disruptiva, potser cal començar pensant en un projecte de Linux Kernel començant de 0.
Jo crec que el problema és un altre. La pregunta a fer seria: calen els sistemes operatius tradicionals avui, si la majoria de l’activitat es desenvolupa a la xarxa?
Potser d’aquí a quatre dies amb un sistema operatiu que permeti engegar l’ordenador i que s’obri el Chrome ja n’hi haurà prou.
Serà com la tele, que té el sistema operatiu més senzill que imaginar-se pugui. 😉
Els terminals tontos també tenen sistemes operatius. Els servidors necessiten sistemes operatius. Quan hi ha un canvi tant gran com el que dius potser cal repensar de reescriure-ho tot. Per mi un decrement de rendiment del 2% en 10 versions de Linux no representa res, per a moltes empreses si.