‘Accountability’ és una paraula que hauríem de conèixer

Accountability és un terme anglosaxó que vaig aprendre ja fa uns anys quan vaig estudiar les matrius RACI en gestió de projectes. Jo en dic “rendició de comptes” i no en conec cap traducció millor.

Com veuràs, ‘Accountability’ és una paraula molt actual i que crec que hauríem d’incloure al nostre vocabulari, i potser així, aplicar-la més.

raci-chart

Una matriu RACI no és res més que una taula d’assignació de responsabilitats per les diferents tasques que són activitats d’un projecte o servei.

  • Responsible (R): És qui es responsabilitza de completar la tasca. Pot fer-la sol o tenir altres que li donin suport en la seva realització (matriu RASCI)
  • Accountable (A): És qui delega la realització de la tasca i qui respon sobre la seva finalització i correctesa. En altres paraules, és el propietari dels resultats i l’únic amb l’autoritat per aprovar o no la seva finalització en condicions.
  • Consulted (C): Acostumen a ser experts o persones importants dels que es necessita col·laboració per la realització de la tasca.
  • Informed (I): Són aquells als qui cal notificar de les decisions preses i de les accions realitzades i no només de la finalització de la tasca o de l’entrega del resultat final.

La persona ‘Accountable’ (A)  és la que reconeix i assumeix la responsabilitat final de les seves decisions. Té l’obligació d’informar, explicar i respondre sobre les conseqüències resultants del seu exercici.

El concepte d’Accountability és molt útil en gestió de projectes i també s’aplica en governança política i pública. L’article “Conceptualizing Accountability”  de Andreas Schedler escrit el 1999 parla de la rendició de comptes política ha de incloure les 2 connotacions d’Accountability:

  • Answerability: com a obligació que tenen els responsables finals d’informar i justificar les seves accions.
  • Enforcement: al·ludeix a la capacitat de sanció a la que poden ser sotmesos els responsables finals que no compleixen amb les seves funcions.

Fixa’t molt bé en la diferencia entre el Responsible (R) i l’Accountable (A).  El Responsible (R) és l’encarregat de finalitzar la tasca, i el Accountable (A) és el qui n’aprova el resultat final i qui n’assumeix les conseqüències si va malament.

Les paraules que tenim per Responsible (R) i Accountable(A) podrien ser Encarregat (R) i Propietari (A) i no crec que representin aquesta diferència amb prou fidelitat.

Per acabar crec que es podrien dir moltes coses, però prefereix-ho que les diguis tu. Els teus comentaris seran benvinguts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.