Entrevista sobre l’especialització en Ecommerce i la segmentació de clients

Entrevistem a Xavier Mingo, CEO de Oleoshop, sobre la segmentació de clients i l’especialització de negocis Ecommerce.

xavi-oleoshop (1)
Oleoshop és una eina per crear botigues online al núvol amb suport en català i castellà.

 

Quins són els segments de negoci de ecommerce més interessants que coneixes avui en dia?

A veure, tenim botigues de tot tipus, algunes de molt curioses, però com a negoci viable i rentable podríem destacar-ne dos:

  1. El nínxol dels còmics funciona per molts factors: perquè és un producte amb venda recurrent, el públic que compra és molt fidel i dedica una part del seu sou a la venda de còmics mensualment i després perquè online poques empreses el treballen bé, per això les que ho fan bé destaquen i funcionen.  Et sorprendries de veure comandes de 300 o 400 euros en còmics… fins i tot he vist comandes de 1000 euros xD
  2. Un altre negoci o nínxol interessant que funciona és el sector infantil. Normalment tot lo relacionat amb joguets, roba o merchandising per nens sembla que funciona. Per posar-te un exemple: tenim un client de Jaén que ven motxilles, calçat i joguets tematitzats amb els personatges infantils de moda. Doncs va obrir el novembre passat, i segons ens ha explicat només ha fet una petita inversió en Facebook Ads i res més: a dia d’avui ja porta més de 700 comandes…

 

Quins creus que tindran més èxit a curt-mig termini? Els generalistes o els més especialitzats?

Jo crec que els especialitzats sense cap dubte. Els emprenedors han de donar valor afegit, productes exclusius, servei pre i post venda, i especialització. Aquesta hauria de ser l’aposta clara per poder quedar-se amb un trosset, molt petit això si, del pastís de l’ecommerce.

Hi ha qui diu que Amazon, Walmart i les grans corporacions acabaran fent tancar a totes les botigues petites però jo no ho crec pas. Mai podran oferir el que les botigues petites poden oferir.

 

Parlant sobre segmentació de clients, quin creus que seria la millor política per classificar-los?

M’agrada que en parlem de segmentació, d’intel·ligència de client i de creació de perfils perquè és un dels punts que treballem al laboratori d’Oleo per incorporar-ho de forma nativa a la nostre eina de creació de botigues online Oleoshop.

La segmentació de clients és un dels conceptes més interessants i menys treballats i explotats per les botigues online actualment. Crec que hi ha una explicació, i és que encara està tot molt verd: els botiguers digitals encara son molt novells, les eines i plataformes no estan preparades o pensades per explotar-ho i en general tampoc es té una idea clara i precisa de què fer-ne un cop segmentats.

Fa pocs anys vaig treballar en un projecte amb els supermercats Caprabo on ens va tocar fer un kiosk que l’usuari selecciona i s’imprimeix descomptes a partir de la targeta client, és a dir, en funció del seu perfil. Si voleu fer un cop d’ull podeu trobar les màquines instal·lades en un munt de supermercats Caprabo. De l’experiència allà vaig treure que un dels punts més importants eren les decisions finals traduïdes en compres, és a dir, el ticket de compra. A partir d’aquí girava tota l’oferta de descomptes i accions de màrqueting cap al client. I té tot el sentit del mòn sota el meu punt de vista que sigui un dels punts amb més pes.

Per tant, per contestar a la teva pregunta, crec que el que té més impacte al final alhora de classificar i prendre decisions és l’històric de vendes.

D’altra banda, com que en el món online podem guardar i analitzar el comportament de l’usuari dins el lloc web, les visites que fa, el temps que està, etc… aquest seria el segon factor que faria servir per la creació de perfils.

D’altra banda també val la pena parlar d’un concepte que crec que serà important per avançar en l’automatització i personalització de l’experiència de compra i del que no en sento a parlar: dotar de semàntica al catàleg de productes.

Si tenir uns perfils de clients molt acurats i treballats però els nostres catàlegs de productes son simples bases de dades d’informació, crec que ens falta una peça per acabar de fer-ho bé. Aquí entraríem en la definició dels productes per tipologies, adjectivar-los per games i nivells, tipus d’ús, vida útil, etc.. i en la creació de relacions entre productes complementaris, substitutius, compatibles… bé, podríem estar-hi hores per fer perfils de productes i dotar-los de semàntica que ens ajudi a establir patrons.

Al final, amb la informació del perfil humà, la seva navegació, les dades de l’entorn, el seu comportament històric, les tendències actuals, les compres anteriors, el catàleg semàntic i finalment creuant les regles de negoci establertes pel botiguer dins el seu panell de control, hauríem de ser capaços de donar al nostre client l’experiència personalitzada desitjada.

Una dels meus reptes és que Oleoshop en un futur sigui capaç de gestionar, analitzar i comportar-se a partir de tota aquesta informació per donar respostes comercials adequades i guanyadores. Però no serà cosa de dos dies 😉

 

Quines accions podem fer un cop tenim segmentats a aquests clients? 

Doncs un munt d’accions, des de recomanacions personalitzades, ofertes i descomptes que s’ajustin a les teves necessitats, enviament d’emails i avisos amb productes dins les teves preferències o necessitats, publicitat dins el web però segmentada per perfil de client…

 

Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.