Pujar els tipus d’interès tindria efectes en la morositat

Què son els tipus d’interès?

“Precio que se paga por el uso del dinero. Generalmente se expresa como un tanto por ciento anual sobre la suma prestada, aunque dicho porcentaje puede definirse también para otros períodos más breves, como un mes o una semana, por ejemplo. Al porcentaje mencionado se le denomina tasa de interés. Desde el punto de vista macroeconómico, la tasa de interés queda determinada tanto por la demanda de dinero como por su oferta. Dado que la oferta monetaria depende de las emisiones que realizan los bancos centrales, éstos pueden, según las circunstancias, alterar en mayor o menor medida la tasa de interés (es decir, subir o bajar el precio del dinero).”
Consumer.es

Aprofitant uns tipus baixos els bancs t’atrapaven amb un Euribor (tipus d’interès aplicat a les operacions entre bancs Europeus) a 40 anys dient que no pujarien (responsable d’oficina del bbvva dixit) i d’altres que els preus dels immobles no baixen mai i que l’abril de 2009 encara insistien en que els preus dels pisos a Barcelona no baixarien

El 2006, la llavors secretaria d’Economia del PSOE el 2006, Inmaculada Rodríguez-Piñero deia que en aquell moment una pujada dels tipus d’interès era bona, per que frenarien el creixement expansiu de la demanda i reduir d’inflació.

Poden pujar els tipus d’interès?

L’agost de 2009 els bancs van decidir no pujar els tipus d’interès, ves a saber si quan “los brotes verdes” (cambra de comerç sobre l’economia catalana, novembre 2009) floreixin no s’ho repensin.

José García Montalvo diu que “El sector inmobiliario e hipotecario español es un auténtico disparate”
i en comptes de baixar preus es construeix menys. Si ens fixem en un anàlisi dels preus d’un immoble segons els costos de lloguer, encara surten cars.

Una pujada dels tipus d’interès pot tenir efectes i ara poden ser més negatius que positius. No crec que s’atreveixin a pujar-los, la situació encara és fràgil i delicada. La taxa d’atur augmenta i hem passat del millor sistema bancari del món a necessitar reestructurar el sistema bancari.
En resum, no som eficients, hi ha més capacitat de producció que no estem fent servir.

Si només es creix un 1% del PIB una pujada de tipus d’interès seria mortal per una economia endeutada. Els bancs centrals han de garantir la estabilitat i si els volen pujar ho hauran de fer de forma coordinada i el 1r que hauria de pujar ha de ser el que tingui la moneda més fluixa (2009.11.13 21:21:10, $1 = 0.67€).

Només per acabar dir que el 2007 va augmentar la morositat per un agument dels tipus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.