Unix: Els antecedents i la base de Mac OS X i GNU/Linux

Antecedents de Unix
Unix es va crear per alguns empleats de AT&T als laboratoris Bell, però no va ser fins als 1980 que es va adoptar la versió BSD surgida per la Universitat de California, Berkeley. Sun Microsystems va basar SunOS en BSD i posteriorment va fer Solaris 2 basant-se en System V. SRV4, un treball conjunt amb AT&T Les llicencies dels Unix de AT&T han estat restrictives en quant a modificacions, mentre que les llicencies BSD han permés modificacions.
GNU/Linux
Qui hagi estudiat informática coneixerà a Tanenbaum pels seus llibres de computació. Doncs ell és el creador de Minix un Unix educacional basat en BSD.
La motivació de Linux Torvalds va ser que no es volia que Minix fos complicat donat els seus objetius educacionals i evitaven la seva millora.
L’origen del nucli de Linux és la versió del nucli de Minix que va escriure Linus Torvalds amb l’objectiu de tenir un sistema que fos compatible amb Unix que funcionés en PCs de IBM sobre un procesador Intel 8088. De fet el nom de Linux ve de Linus’s Minix.
De totes maneres un sistema operatiu no només es determina pel kernel que utilitza. Les distribucions GNU/Linux incorporen els paquets i programes lliures (GNU is Not Unix) o també privatius com controladors hardware o extensions amb llicència no lliure. Pots trobar un recull a http://www.linux.org/dist/
Mac OS X
Mac OS X té la denominació Unix, en el seu llençament només es podia dir que era basat en Unix. No només això sino que DTrace , una de les innovacions de Solaris 10, també està disponible a Mac OS X.
La “X” vol dir dues coses a “Mac OS X”:
  • X és el número 10 en números romans.
  • X és la última lletra de UniX
A la web d’apple hi ha un mapa de tots els components de Mac OS X, on Darwin es la base. Darwin esta construit a partir del kernel Mach 3.0 i el sistema operatiu FreeBSD 5 i en productes Open Source com gcc i emacs que van ser creats per Stallman.
Potser et sorpren, donat la gran reputació en els gràfics de apple, que l’entorn gráfic es X11R7, o sigui que son llibreries de X.org o que el video sigui OpenGL.
Com queda doncs
Aquests sistemes operatius no són Unix pero tenen característiques que els fan compatibles a Unix, ja que s’han basat en la seva especificació.
Sorprès?
Actualització: Explicació de Linus’s Minix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.