Concursos de vots a facebook, una presa de pèl?

Baixeu de la parra, hi molts usuaris que han creat usuaris falsos del facebook i estan organitzats. Facebook ho sap i per això prohibeix els concursos de m’agrada.

La manera més fàcil de guanyar seguidors en una pàgina de Facebook és organitzar un concurs de premi pel que té més m’agrades. És molt viral, però aquells que ho fan no s’han llegit les bases dels concursos de Facebook. El que en realitat aconsegueixen és un alt percentatge d’usuaris falsos, cosa que facebook vol evitar, per això ho prohibeix.

Estrategies que utilitzen els usuaris per guanyar concursos de vots:

 • Vota’m, jo et voto.
 • Et voto 10, vota’m 10, et voto 20, vota’m 20, etc
 • 500 vots per 30€, 2000 vots per 80€, etc
 • Vaig creant usuaris falsos i vaig votant amb ells.
Com fer concursos de vots a facebook
A einnova varem fer una campanya per ninsfactory a facebook de la que vaig aprendre una cosa dels concursos: L’important és fer participar.
En el cas de ninsfactory, es tratava d’un concurs de fotos de carnaval. Les mames i els papes enviaven fotos dels nens i nenes disfraçats per participar. Això ja limita qui pot participar i els obliga a declarar la seva intenció de participar fora del mur i les fotos facebook (A les bases podeu veure que necessiteu una app propia, no es pot fer via mur o via fotos). Qui publicava les fotos era ninsfactory. Així es complien les bases de facebook.
La foto més votada guanyava. La sillita de paseo la va guanyar un traficant de m’agrades. Va ser un error, les bases no ho contemplaven i és dificil de controlar.
Sabeu el més graciós? Alguns participants innocents son els que van començar a intercanviar vots i finalment els professionals dels intercanvis, que van ser els últims d’entrar al concurs, són els que van aconseguir més vots.
Dit això. Ara ho faria diferent. Ja he donat prou pistes, no?
Ah, només dir que tots els que van enviar fotos van tenir una regalet per les molèsties 😉

Comentaris

 1. Totalment d’acord, els concursos de vots són molt difícils de controlar i molt fàcils de manipular.

  Jo també tinc experiència amb una campanya que vam fer per una gran empresa, realment la quantitat d’usuaris inventats era enorme i com tu dius finalment l’últim en entrar per art de màgia aconseguia el número màxim de vots i s’enduia el premi. 🙁

  Mitjançant l’API de FB vaig estar estudiant possibilitats, com només permetre vots d’usuaris verificats, cosa que va limitar molt els usuaris “dolents”, però de tota manera és un sistema complicat…

 2. Jo faria 2 fases. Una de captació de participants i l’altre de votacions en la que no es deixés entrar a més participants.

 3. Jo m’he trobat en aquests cas tambè i és un marder. Acabes fent un veredicte tu mateix i t’en adones que com que no está a les bases no ho pots controlar.

  El que fan moltes empreses és per vots tambè perquè a nivell legal, és molt més fàcil fer un concurs per HABILITAT (consegueix el nombre de vots) que per ATZAR (per sorteig) aquest últim s’han de fer més papers ja que és sistema loteria…

  Una bona practica la va fer LAN airlines, qui ells mateixos van seleccionar els blogguers i era una competició en “petit comité” d’usuaris influents. Amb això, però no pots arribar a tanta gent… però en el meu cas, jo hi vaig partcipar perquè m¡ho van demanar, ja que ja habia sortit escaldada d’un altre concurs de vots que vaig guanyar per a no crear perfils falsos o intercanviar 50 vots…

  Gracies pel post! molt be!

  1. Gràcies a tu 🙂
   Crec que una possible solució seria 2 fases. Primera de captació de participants, i un cop tancats els participants, fer una segona fase de votació amb alguna validació (per exemple amb la verificació de correu electrònic, validació de IPs, demanant alguna dada personal apart del email, etc)

 4. Molt interessant l’article, estaria bé possar exemples pràctics i possibles sol·lucions!

  Fel·licitats per l’entrada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.