Sorpresa als horaris de Rodalies: És més ràpid anar més lluny i tornar

Normalment esperaries el següent tren que para a la teva estació, oi? Doncs arribaries abans passant-te d’estació amb un tren semidirecte i fent mitja volta amb el següent que torni en direcció contraria. Sembla increïble, però és així, ara ho veuràs.

Posa’t per cas que aquesta tarda vols anar amb el Rodalies de Catalunya (Línia R3 de Renfe) que surt a les 19:26 de Plaça Catalunya direcció a Aiguafreda, St. Martí de Centelles, els Hostalets de Balenyà, Centelles, St. Miquel de Balenyà, Taradell, Tona o Seva.

Has perdut el tren. Es veu que has hagut de deixar passar trens plens en el transbord per obres a la linia de Av. Tibidabo de FGC.

Què fas?

Si el que vols és arribar el més aviat possible no hauries d’esperar el següent tren que para a la teva estació, el que hauries de fer és passar-la de llarg agafant el pròxim semidirecte a Vic. Llavors, un cop a Vic, faries transbord per agafar el tren que et tornaria cap a la teva estació.

Veiem-ho en el cas de Sant Martí de Centelles.

 

Aquests són els horaris de Barcelona a St. Martí de Centelles:

He marcat 2 trens. Com pots veure, si perds el tren que surt a les 19:26 hauries d’esperar 1h 42 minuts, fins a les 21:08, per sortir amb el següent tren que arriba a les 22:11 a St. Martí de Centelles.

D’acord, memoritza aquesta hora: Arribaries a les 22:11 a St. Martí de Centelles.

Ara imagina’t que un amic et proposa d’anar fins a Vic i llavors fer transbord per tornar a la teva estació.

Què li dius?

Aquests són els horaris de Barcelona a Vic:

He marcat 3 trens. Et diu d’agafar el tren semidirecte que surt a les 20:17 de Barcelona i arriba a Vic a les 21:24.

Aquests són els horaris de Vic a St. Martí de Centelles.

Fixa’t en el tren que he marcat.

Li dius que sí? A quina hora haviem dit que arribaves si esperaves el següent tren que para a la teva estació?

Doncs bé, anant fins a Vic i agafant-ne un de tornada cap a St. Martí de Centelles arribaries a les 22:00.

Com? Doncs sí, d’aquesta manera arribaries 11 minuts abans.

Quan el 2008 el tripartit, amb Joan Saura d’Iniciativa i Quim Nadal de PSC, va anunciar que la limitació variable a l’entrada de les autopistes de Barcelona podria arribar per sota dels 60 quilòmetres per hora, se’m va quedar gravada al cervell una frase que van dir des de Convergència i Unió:

“Per anar tan ‘a pas de tortuga’, molts preferiran agafar el patinet abans que el cotxe.”
Artur Mas

Dit això, fem un petit càlcul de quilòmetres per hora en el cas exposat:

 • Entre l’estació de St. Martí de Centelles i Plaça Catalunya hi ha aproximadament una distància de 50,2 km per carretera.
 • Si són les 19:27 i esperes el següent tren, el teu viatge en transport públic fins a St. Martí de Centelles duraria 2h 45min.
 • 50,20 Km / 2h 45min = Velocitat de 18,255 km/h.

La conclusió seria que qualsevol transport que et permeti viatjar 50,20 km a més de 18,255 km/h seria una alternativa més eficaç que esperar el següent tren.

Crec que hi hem de fer alguna cosa.

Jo he enviat aquest escrit al formulari de suggerències del Ministeri de Foment i al formulari de consultes, queixes i suggeriments del departament de Territori i Sostenibilitat:

Benvolguts:

Escric en resposta a una situació sorprenent en els horaris de Rodalies de Catalunya. El cas fa referència a les estacions on no paren els trens semidirectes de les zones 4 i 5 de la línia R3 de Renfe.

Es veu que és més ràpid anar fins a Vic i agafar un tren de tornada que no pas esperar el següent tren que para en aquestes estacions. (El cas està detallat a http://elnostreraco.com/blog/horaris-rodalies-catalunya-increibles)

Fent càlculs, qualsevol transport que vagi a més de 18,255 km/h seria més eficaç que esperar el següent tren fins a aquestes estacions.

Vull fer notar que en els horaris anteriors aquesta situació era una mica millor, i que aquesta situació ha empitjorat amb els actuals horaris.

Considero que això no és un servei de prou qualitat i demanaria que en féssiu alguna cosa al respecte.

En tot cas, m’agradaria que tinguéssiu en compte aquesta situació a l’hora de fixar els horaris i me’n informéssiu degudament.

Moltes gràcies,

Jordi Rosell

Espero que ho llegeixin els senyors i senyores del Departament de Territori i Sostenibilitat: Lluís Recoder (Conseller), Ricard Font Hereu (Direcció General de Transports i Mobilitat), Francesc Damià Calvet (Secretari de Territori i Mobilitat i President Executiu ATM) , etc. Com també els senyors i senyores del Ministeri de Foment: Ana Pastor (Ministra), Manuel Niño González (Director general de Ferrocarrils), Julio Gómez-Pomar Rodríguez (President de RENFE-Operadora), Enrique Verdeguer Puig (President de ADIF), etc.

I tu qué els hi diràs?

Actualització 24 febrer:

 • En els horaris de la #rod3 he vist que això encara és pitjor. Fent això s’arriba 1min abans al figaró anant amb semidirecte fins a Vic i tornant que no pasesperant el seguent tren que para a el Figaró.
 • A la #rod4 direcció Manresa les estacions on no paren els semidirectes tenen 1 tren aproximadament cada hora fins a les 20:25. Llavors només poden esperar 1h 30min per agafar l’últim tren que para a la seva estació ja que no hi ha més trens per tornar enrrere.

Actualització 4 de març

 • Em contesten a 18/04/2012.

  Benvolgut senyor Rosell,

  De primer, us comuniquem que s’ha notificat la vostra queixa al responsable de la línia.Pel que fa al tema que ens plantegeu, us fem avinent que la programació dels horaris de trens la realitza personal tècnic atenent a diferents estudis, i tenint en compte factors com són l’afluència de viatgers, el trànsit que hi ha a la línia, els recursos disponibles, la infraestructura, etc.. La finalitat és programar els horaris que poden proporcionar el millor servei a un major nombre d’usuaris.

  D’altra banda, qualsevol plantejament de millora dels temps de viatge en la línia R3 he de passar per la necessitat de millorar la infraestructura per poder superar les limitacions que imposa la gestió de la circulació en el tram de via única.

  En aquest sentit, dins del conjunt d’accions que preveu el Pla de Rodalies per a Barcelona en el període 2012-2016, es contempla la duplicació de la via en el tram Montcada-Bifurcació-la Garriga i la substitució del sistema de senyalització (ERTMS) a la línia. Des de la Generalitat de Catalunya s’estan fent gestions per aconseguir que el Ministeri de Foment faci les inversions necessàries.

  Atentament,

   

 • He obert una nova sol·licitud 04/05/2012:

  M’agradaria poder tenir accés als estudis realitzats per a la programació dels horaris de trens.Voldria saber les dades concretes d’afluència de viatgers, de trànsit que hi ha a la línia, de recursos disponibles, de infraestructura, etc.

  Necessitaria saber que significa “el millor servei a un major nombre d’usuaris” en forma d’indicadors com podrien ser la relació frecuencia per euros/passatger etc

  Moltes gràcies,

   

 • La seva resposta a 15/06/2012:

  Benvolgut/da Senyor/a,Us fem avinent que lamentablement no us podem facilitar la informació que ens sol·liciteu.

  Atentament,

Actualització 2015: Curiositat que m’he trobat

Comentaris

 1. Bona aquesta! No se’m fa pas estrany… els horaris de la línia de Vic son simplement tercermundistes 🙁

 2. toni

  No és res nou; els usuaris de rod3 i que baixem a Balenyà, Centelles, etc ho sabem de fa anys, més de 20 anys en el meu cas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.