Herències partides amb l’inadequat impost de successions

De tots es conegut que Salomó va proposar partir un nen amb una espasa per identificar qui era la veritable mare de la criatura. Amb l’impost de successions i amb el dret a la propietat privada el debat és similar.
Habitualment un immoble té el valor de 40 anys d’esforç duna família mileurista. En alguns casos els més poderosos poden acumular desenes de propietats que han anat cultivant amb anys de poca competència en el seu sector i grans beneficis.
Un monopoli s’aprofita de la poca competència de la mateixa manera que un treballador qualificat s’aprofita de pocs candidats del seu sector per cobrar un sou elevat. D’IRPF com a molt s’arriba a pagar 43% amb el tram més elevat. Amb un sou de 152.954€ com el d’Ernest Benach representarien 65.770’22€ anuals.
Salomó parteix el fill per la meitat. Haver de pagar l’impost de successió per rebre una herència pot significar demanar crèdits per pagar-lo.
Quan una propietat produeix es paguen impostos. Per exemple quan es paga un lloguer es paga un IVA. Per tant si ens desfem d’un immoble per poder pagar  l’impost de successions es deixa de tenir aquesta rendibilitat.
Perdem rendibilitat. Un altre cas seria si venem les participacions d’empresa emprenedora amb beneficis elevats. Estem perdent els impostos que es paguen per la seva rendibilitat.

Pels més rics tampoc és adequat

Quan més transaccions més IVA has de pagar. Els fills de la Duquessa de Alba seran els responsables
d’una davallada de la recaptació d’IVA del que generi el que heretin.
L’impost de successions el paguen els hereus i l’estat. Quan es divideix patrimoni l’hereu el paga amb ventes d’immobles a un preu injust o en deute per conservar-lo i l’estat ho paga en una pèrdua de rendibilitat del patrimoni.

Pots veure aquest cas dramàtic que no afecta a ningú de classe alta.

Valorar l’eficàcia i l’eficiència
Imaginem que la propietat que s’hereta és una PYME Familiar Emprenedora que té una rendibilitat del 20% anual.
Per heretar es pagaria el corresponent impost de successió i es deixaria de tenir la rendibilitat d’aquestes accions.
Perfecte ara se n’aprofiten els nous accionistes en comptes de la família que s’ha “currat” la idea i que ha treballat dur.

Distribuir amb IRPF i impostos especials
Tornant a la Duquessa de Alba. Què ens molesta d’ella? Què és rica? Que té terres no productives? Què utilitzen fertilitzants?
En comptes de posar un impost als seus hereus crec que seria més just utilitzar els fons Europeus per altres coses i intentar gravar allò que ens molesta.
L’IRPF és un impost que serveix per redistribuir i que ha d’ajudar a cobrir el preu just dels serveis públics.
No és un xec en blanc. Les classes mitges no poden pagar uns serveis d’una qualitat més elevada del valor que realment tenen per la societat.

Quan s’ho queda tot l’Estat
Xina és eficient. Quan nacionalitzes el 100% d’una herència, no la parteixes per la meitat, conserves la seva productivitat intacte.
En l’exemple de la PYME emprenedora, les accions passarien a mans de l’estat i tindria d’empleats la família.
L’estat gaudiria d’una rendibilitat del 20% anual.

No partim l’herència
Cal que les institucions valorin l’esforç en crear beneficis. Que no es penalitzin les inversions de tota una vida que beneficien a tots mitjançant altres impostos.
Quan ens fa “ràbia” una “família-lobby-megarica” ens em de preguntar com és que tenen tans beneficis i posar-nos a treballar per que tinguin competència que els benefici al consumidor i a les classes mitges-baixes.

No paguem més del que pertoca
Quin preu té la nostra seguretat? Que val per nosaltres estar sà? Com valorem l’educació dels joves?
Les preferències en el consum ens poden ajudar a revelar quin valor tenen per la societat aquestes coses.
Tampoc podem pagar per uns serveis public més cars del que realment valorem.

 

Premi polític 2.0 a @donaire
Ho diem @ebenach, @soniola, @riki_kampru, @npini, @afontcu i jo mateix, @jrosell.
Pots veure el debat que hem intercanviat per twitter

Més sobre la rebaixa de l’impost de successions
No us perdeu el podcast de Carlos Torrecilla explicant l’impost de successions a RAC1

Necessites més motius?
No a l’impost de successions

General