Cataclisme climàtic 2030. Pels canvis innovadors al 2009

L’ONU ja ha avisat que l’any 2030 l’àrtic es quedarà sense gel. El 80% de la llum deixi de reflexar-s’hi serà el punt d’inflexió on ens acostem.
“Això toca”, Blog action day 2009. Fa temps que volia escriure sobre canvi climàtic. El que m’ha llençat a fer-ho avui ha sigut per que avui dia 15 és Dia d’acció blocaire dedicat al canvi climàtic (Post impulsiu, només queden 30 minuts per les 24h).
Amb aquest tema fins ara s’ha anat de bon rollo i hi ha canvis que afecten directament al clima del sud d’Europa.

Al Gore va rebre un nobel i l’ONU reitera
Obama ha rebut aquest 2009 el nobel de la pau pel seu futur, no pel seu present. Al Gore el va rebre
per fer una campanya de conscienciació, que no ha acabat de tenir l’impacte en fets tangibles que hauria d’haver tingut.

Triangle de la veritat
Per saber si una cosa és realment certa i hi hi ha un compromís clar jo utilitzo el triangle de la veritat. El triangle de la veritat consisteix en analitzar 3 aspectes per avaluar si una cosa és certa.
Els factors son Fer, dir i pensar. De manera que “Penso llavors existeixo” en aquest triangle no hi té cabuda. Per que una cosa certa cal també que es digui i es faci.

Canvi de comportament massa lent
No n’hi ha prou. Podem dir que hem de fer-hi alguna cosa i podem pensar realment que ens afectarà greument. No anem prou ràpid en frenar el calentament global. Les coses no poden canviar lentament.
Per canvis ràpids els governs han de ser dràstics. No poden cometre l’error de dir quina és la solució amb subvencions.
Avançar de fer de forma decidida vol dir no tenir por d’eliminar totes les subvencions als cotxes dièsel i gasolina i, sí,  augmentar l’impost sobre els combustibles fòssils.
En una situació de pressió fiscal a la contaminació, les empreses s’adaptarien ràpid a trobar solucions a aquests obstacle que els governs li posin. Hi ha cotxes elèctrics per 12.000€ a altres països i aquí el més econòmic que he trobat costa 25.000€. Es deixarien de fabricar cotxes que contaminin si passessin a costar 30.000€ i les alternatives serien molt més atractives i cada cop es tornarien més eficients al aparèixer nova competència poc a poc.

Renovar els monopolis dels fòssils
És molt fàcil viure del que sempre has viscut sense invertir. El cas d’insolvència de General Motors és un exemple de fracàs que cal tenir molt en compte per no caure en errors de subvencionar empreses que tard o d’hora o es renoven o tanquen.
Les estratègies són diverses:

 • Dedicar els seus recursos a nous productes i noves zones estratègiques
 • Vendre nous productes o serveis a nous segments del mercat
 • Augmentar la productivitat dels recursos propis amb la creació de nous projectes i millora dels existents
 • Veure les despeses com a inversions que generen valor i rendibilitat (VOI != ROI)
 • Optimitzar nous canals de venta i ampliar zones de les oficines/concessionaris.

Eficiència dels cotxes elèctrics
1€ és menys que 6€. Actualment el cost per 100KM d’un cotxe petit i consum baix pot ser 6€, mentre que per un cotxe elèctric costa 1€ en preu d’hora vall.
2475€ és la diferencia de preu de consum entre les dues opcions el realitzar un trajecte de 33KM per 300 dies l’any durant 5 anys.
Surt a compte comprar-se un cotxe elèctric de 12.000€ que un cotxe de gasolina de 9525€. Al lloro quan arribin.

Premiar el risc d’innovar
Cal tenir idees, provar-les i expandir-les. No sé si recordeu el programa de tv3 “emprenadors” on hi va haver 8 projectes emprenedors finalistes.
Per mi hauria d’haver guanyat el projecte del cotxe elèctric de luxe, tot i que tingués més risc. Fins i tot encara que es demostrés la viabilitat del projecte que va guanyar de venta d’embotits de peix.

A la llarga no es pagaria molt per un cotxe elèctric que es diferencies per tenir 8 hores d’autonomia?

A vegades és més important el valor de les coses que no la rendibilitat que en podem treure.
El PIB no és un indicador perfecte i per mi el ROI tampoc ho és.
Que no hi ha demanda de cotxes elèctrics de luxe? Doncs no seran molt rentables.
Els governs volen que creixi el PIB o que s’enfonsin ciutats i es desertifiqui mig món?
Cal ser productius. Productius en valor. Eliminar l’impost de successions seria un senyal de que les institucions valoren la productivitat del que ens deixin en herència i apujar els impostos especials un senyal que es preocupen d’evitar mals majors.

Som-hi!
Espero el teu comentari.

 

Comentaris

 1. Tanta informació junta i tant certa.

  d’entrada comentar que el Testament d’Alfred Nobel diu de forma ben clara que el premi serà lliurat a la persona que durant l’any anterior hagi fet el millor bé per la humanitat i en el àmbit del premi per la PAU a més haurà de ser en favor de l’abolició dels exèrcits i la promoció de processos de pau.

  O sigui que Obama ha rebut un premi Nobel de la Pau gràcies al seu esforç per l’abolició dels exèrcits durant el 2008, mentre que tots sabem que Obama el 2008 només va fer campanya electoral durant tot l’any.

  Aclarit aquest punt sobre l’incompliment del testament d’Alfred Nobel per part de la Fundació Nobel, parlem dels cotxes

  En el meu cas m’agraden els cotxes tipus “berlina” i m’agrada ser ecològic, però per desgràcia no he trobat encara una berlina elèctrica, vaig solucionar el problema comprant-me un Cadillac Dièsel i guardant-lo al garatge, vaig canviar de feina per una en la que pogués desplaçar-me a peu fins a ella i faig servir el cotxe 2 o 3 cops al més per anar al cinema o altres esdeveniments fora del cotxe.

  Mentre no existeixi una alternativa ecològica i sostenible a tots els productes i serveis actuals no podrem demostrar que sigui possible un desenvolupament sostenible, i mentre l’administració no decideixi gravar amb impostos en funció del nivell de sostenibilitat o contaminació dels productes i serveis no anirem enlloc.

  Fa temps que realitzo un programa de radio relacionat amb els residus i en quasi tots ells acaba sortint l’administració directa e indirectament com a responsable en part de la decadència dels envasos utilitzats avui en dia, es increïble que fabricar un tap de plàstic sigui més rentable que fer-ho amb suro, l’administració hauria de gravar amb un impost ambiental el tap de plàstic, i així amb milers d’exemples, no volen cobrar impostos? doncs que ho facin a favor del medi ambient i no amb succecions, iva i altres mètodes absurds i obsolets.

  1. Aquesta resposta mereix un post!

 2. Molt interessant aquest post.
  M’acabo d’apuntar al teu rss!

  1. Benvingut doncs! Com pots veure no escric diariament

 3. […] article sobre alimentació que vaig escriure no parlava del que mengem, si no de com ho produïm. Els pagesos poden refredar el món, i nosaltres podem menjar sa i ajudar-los menjant productes de […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.